De Rol van Seks bij het Terugkrijgen van Je Ex

Seks maakt deel uit van een gezonde, evenwichtige liefdesrelatie. Het vervult een belangrijke sociale, fysieke en emotionele functie. Lees hieronder hoe seks respectievelijk de liefdesband versterkt en vernieuwd; je lichaam ontspant, gezond houdt en voor pijnvermindering zorgt; en het verlangen levendig houdt.

Ook bij het terugkrijgen van je ex speelt seks een specifieke rol. Maar vooral na het heroveren van je ex kan wederzijds bevredigende seks je helpen de relatie gezond te houden.

Lees zeker na hoe je je seksleven in je hernieuwde relatie spannend houdt.

Seks is de lijm van de relatie

Een gezonde seksuele relatie is een belangrijke component van een gelukkige en gebalanceerde liefdesrelatie. Je kan een diepe genegenheid en vriendschap voor een aantal mensen in je leven voelen, maar een hechte, unieke liefdesband ontwikkelt pas ten volle als jullie ook seksueel bij elkaar passen.

Immers, exclusieve seks vervult een belangrijke rol in een relatie, het verdiept de liefdesband. Seks wordt niet voor niks intimiteit genoemd. Je schakelt je normale verdedigingsmechanismen uit, je geeft je bloot (letterlijk en figuurlijk). Je laat je partner toe in de meest verborgen kantjes van jezelf. Vanuit deze openheid en broosheid wordt onder de juiste omstandigheden (met een te vertrouwen persoon die hetzelfde doet) een enorme innerlijke sterkte geboren. Je geeft jezelf volledig en wordt aanvaard en gewaardeerd zoals je bent.

“Consistent, mutual sexual pleasure helps with bonding within a relationship.”

Daarnaast is seks ook een manier om meermaals per maand jullie liefdesband te vernieuwen. Laten we eerlijk zijn, je leven delen met een ander is niet makkelijk. Dagelijks wordt je overladen met stress, grote en kleine zorgen. En al gauw kom je in een vorm van sleur terecht, of raak je wat geïrriteerd door je partner. Seks biedt een manier om samen te ontspannen, om dichtbij te zijn. Het biedt een welverdiende pauze, waarbij jullie gewoon met zijn twee, de wereld even stop zetten en de dagelijkse stress en zorgen, sleur en irritaties te vergeten.

Een goede vrijpartij helpt je om de irritaties te relativeren, de vele kleine wondjes te vergeven (als je even boos of kortaf tegen je partner was) omdat het je bevestigt dat jouw partner jou begeert en enkel jou wil en dat jij enkel hem/ haar wil. Het is in dat opzicht de lijm van de relatie.

9 Fatale Fouten Waardoor Je Nooit Meer Je Ex Terug Zal Zien

Er zijn 9 fatale fouten die mensen maken waarmee ze het voorgoed verprutsen met hun ex. Wil je er zeker van zijn dat jij deze fouten nooit maakt?

Download dan hier gratis het ebook met de 9 fatale fouten.

Orgasme speelt een belangrijke rol in verbondenheid

Een wederzijds bevredigende seksuele relatie is daarbij het ideale scenario. Want het blijkt dat het orgasme een belangrijke rol speelt in het creëren van het gevoel van verbondenheid.

Bepaalde aspecten daarvan berusten op de fysiologie, de dynamiek van spanningsopbouw en ontspanning alsook de aanmaak van hormonen en neurotransmitters.

Wist je bijvoorbeeld dat seksuele opwinding een ware hormonen cocktail bereid? Zo worden door strelen, kussen, geil praten, en nabijheid van de partner, het knuffelhormoon oxytocine vrijgesteld. Alsook oestrogeen (vrouw) en testosteron (man) die zorgen voor de fysieke signalen van seksuele opwinding. Wederzijdse seksuele bevrediging laat endorfines (stofjes die je een goed gevoel bezorgen) vrij in je lichaam. Na een orgasme produceer je ook meer dopamine (de neurotransmitter die instaat voor plezier en beloning) en prolactine (die zorgt voor relaxatie en slaperigheid).

Maar de fysiologie van seks vertelt maar een klein stukje van het verhaal. De mens blijft een rationeel wezen dat betekenis toekent aan wat hij/zij in zijn lichaam ervaart. Dit zorgt ervoor dat de emotionele kant van de zaak zeker niet onbelicht kan blijven.

Wat is de kans dat jij je ex terug krijgt?

Doe deze test en ontdek hoeveel procent kans jij hebt om je ex terug te krijgen.

Goede seks zit tussen de oren

Niet enkel je hele lichaam is betrokken bij seks, maar vooral jouw geest en ziel. Seksuele spanning bouwt op, en dat verloopt voor mannen en vrouwen verschillend:

 • Mannen zijn sterk visueel ingesteld. Zo kan een stukje naakt, of zien dat je er zin in hebt, onmiddellijke fysieke reactie uitlokken of de wildste fantasieën in gang steken.
 • Vrouwen zijn daarentegen iets meer zoals een dieselmotor, die voorverwarming nodig heeft, niet enkel fysiek maar vooral emotioneel. Zo zal fysieke voorverwarming weinig effect sorteren als de vrouw zich niet graag gezien, gewaardeerd en gerespecteerd voelt. De beste manier dus om jouw weg naar haar hart (en bed) te vinden is gedurende de dag al te laten merken dat je aan haar denkt, geïnteresseerd te luisteren naar wat ze te vertellen heeft, haar met kleine attenties (bloemetje, een tekstberichtje, …) te overladen.

Het verlangen is het belangrijkste afrodiasicum

In de psychoanalyse wordt het verlangen gelijk gesteld met de levensdrift. Voor Sigmund Freud en zijn volgelingen was de levensdrift, of Libido, het begin van alle leven, positieve energie en creativiteit. Haar tegenhanger, Thanatos of de doodsdrift, staat voor het einde van het leven, destructie en ontbreken van verlangen.

Dit enkel om aan te geven dat verlangen en verlangd worden cruciaal zijn voor ons mentaal welbevinden. En in gezonde seksrelaties zou je het wel als het geheim ingrediënt kunnen beschouwen. Verlangd worden, weten dat jouw partner je begeert, is dan ook het effectiefste afrodisiacum dat zorgt voor de beste seks waarbij je je diepst verbonden voelt.

In het verlengde daarvan, nog een kleine tip voor de mannen: De meeste jonge vrouwen hebben heel wat complexen over hoe ze eruit zien. Ze vinden pas later vrede met hun lichaam en volledig seksueel plezier. Dikwijls pas nadat ze kinderen kregen, en al de 40 voorbij zijn. Hierdoor geniet de meerderheid van de vrouwen weinig genoten van de pracht van hun piekjaren. Wees dus bijzonder aardig en geduldig met die jongere vrouwen die er in jouw ogen mooi uitzien maar zichzelf enorm kritisch bekijken. Misschien voel jij je ook wat onzeker en wil je je bewijzen? Doe het gerust een beetje kalmer en leg je aandacht op haar. Zorg dat ze zich mooi en bijzonder voelt. En ervaar de magie.

Seks is gezond

Voor wie nog meer overtuiging nodig heeft: Seks heeft heel wat gezondheidsvoordelen, vooral als je regelmatig aan je trekken komt. Uit onderzoek blijkt dat het zorgt voor een:

 • Daling van de bloeddruk
 • Betere hartgezondheid
 • Toename van zelfvertrouwen
 • Daling van angst en depressie
 • Afname van stress (fysiek en emotioneel)
 • Verhoogd libido en levenslust
 • Verbeterde weerstand tegen ziektes
 • Onmiddellijke natuurlijke pijnverlichting (dit werkt best na een orgasme)
 • Betere slaap en ontspanning
 • Meer verbonden en hogere intimiteit met de seksuele partner
 • Lichte beweging
 • Evenwicht in oestrogeen en testosteron
 • Verminderde kans op prostaat kanker
 • ‘Verjongingskuur’: door de uitscheiding oestrogeen (of testosteroon) blijft je er jonger uitzien

Reden te meer om in te zetten op een gezonde seksuele relatie!

Hoe past seks in het ex terugkrijgen verhaal

Stel seks uit tot de relatie stabiel is

In vorige artikelen bespraken we reeds dat seks best niet gebruikt als wapen, in een wanhoopspoging om je ex opnieuw te veroveren, om hen terug te pakken, of om hen te manipuleren. Wie zijn ex terug wil na een relatiebreuk doet er goed aan om alle stappen van het ex terug plan te volgen, met name eerst een uitblusperiode van geen contact te respecteren, en daarna voorzichtig een aantal afspraakjes te regelen en geleidelijk aan de vertrouwensband tussen jullie laten groeien vooraleer je weer in bed duikt met elkaar.

Ja, we begrijpen dat de verleiding enorm groot is om naar bed te gaan met je ex. Je kent elkaar goed, en de belofte van nabijheid, troost en dat goed gevoel na seks hangt nog vers in je herinnering. Maar ervaring leert ons dat het te vroeg seks hebben met je ex (dus vooraleer er alweer een hechte emotionele band aan beide kanten is), de kans op falen vergroot. Lees er ons vorig artikel op na:

“Ex terug door seks kan alleen als jullie beiden daarna besluiten om samen verder te gaan”. Drs. Edwin Edinga

Seksuele compatibiliteit

Voorheen vermelden we dat het belangrijk is om seksueel bij elkaar te passen. Vooraleer je moeite steekt in het terugkrijgen van je ex, denk je best ook even na over jullie seksuele compatibiliteit. Maar wat bedoelen we daar nou net mee?

Seksueel bij elkaar passen houdt in dat:

 • De functie en het belang dat je toekent aan seks op dezelfde toonhoogte zit. Zo zal een koppel waarbij één partner seks ziet als een teken van liefde terwijl de ander seks ziet als iets vies, niet goed bij elkaar passen.
 • Het libido, de seksdrive, op dezelfde golflengte zit. Heb jij bijvoorbeeld genoeg met 3 keer per jaar terwijl je partner 3 keer per dag wil, dan zal dit ook voor moeilijkheden tussen jullie zorgen.
 • De individuele verschillen aanvaardbaar zijn. Seksuele voorkeuren, wat iemand lekker of sexy vindt is net zo verschillend als je persoonlijkheid. Deze verschillen maken je seksleven interessant. Maar de manieren waarop je partner verschilt van jou moeten aanvaardbaar zijn voor jou. Stel bijvoorbeeld dat aanraken en knuffelen. voor jou belangrijk zijn, maar je partner kan daar niet goed tegen. Of dat je partner een ware fixatie heeft op orale en anale seks terwijl jij dit afschuwelijk vindt.
 • Jullie bereid zijn tot een compromis, elkaar tegemoet komen. Met seksuele compatibiliteit bedoelen we geenszins dat jullie gelijk moeten zijn. Verschil zorgt net voor dynamiek, en dat alles spannend blijft. Wat we wel bedoelen is dat de verschillen tussen jullie niet extreem of onoverbrugbaar mogen zijn. Een compromis moet mogelijk zijn.

Een betere geliefde worden

Eens je je ex terugkrijgt, kan je overwegen om een betere geliefde te worden. Dit kan door volgende tips uit te proberen:

 • Erover praten. Het is misschien wat onwennig om te praten over specifieke seksuele handelingen en fantasieën, maar het is de moeite waard. Vaak ontbreekt ons de woordenschat of hebben we allerhande vastgeroeste ideeën over hoe het hoort. Onthou dat ‘growth happens outside your comfortzone’.
 • Oprechte interesse in wat de ander leuk en lekker vindt. Laat je niet te makkelijk afschrikken als jouw partner zegt dat je maar saai in bed bent. Dat is niet leuk om te horen, maar te algemeen om iets mee kunnen aan te vangen. Durf je ego opzij te schuiven en vraag door naar wat die precies bedoeld met ‘saai’. Je kan verrast zijn te horen hoe de persoon waar jij het meest om geeft seks ervaart, en zich bijvoorbeeld schaamt over de dingen waar ze meest naar verlangen. Vergeet niet dat voor alles een oplossing bestaat, zolang je weet wat het probleem is.
 • Juiste focus. Seks doe je met twee. Leg je aandacht bij je partner en wat die leuk vindt en sta open voor hun aandacht op jouw plezier. De rest van de wereld telt even niet mee.
 • Attent en observerend. Plezier en genot is van het gezicht en lichaam van je partner af te lezen. Schuif je eigen lusten even naar de achtergrond en ga mee in hun plezier. Vind je een lekker plekje of goed ritme, ga daar dan even in door. De liefde bedrijven is een proces van geven en nemen. Hoe meer je geeft, hoe meer je terugkrijgt.

Hoe hou je leven in de brouwerij

Je merkte het waarschijnlijk al, in het begin van je relatie, na ruzie, en na het terugkrijgen van je ex ervaar je de meest passionele seks. Dit is te danken aan een grote dosis onzekerheid en emotionele geladenheid. Er valt een boel te bevestigen, verzoenen, goed te maken, en spanning te ontladen. Je laat je samen volledig gaan. Je geeft jezelf volledig en versterkt of hernieuwt de liefdesband tussen jullie.

Maar na tijdje lonkt de sleur om de hoek. Hoe kan je het liefdesvuur en de passie aangewakkerd houden? Immers relaties zijn geen constant, stagnerend gegeven. Gezien een relatie de som is van twee ontwikkelende delen vormt het op zich een dynamische, veranderlijk geheel. Ook op seksueel vlak is een zekere vorm van evolutie herkenbaar en wenselijk:

Het begint meestal passioneel. Je bent verliefd maar nog wat onzeker over de wederkerigheid. Lust en verlangen zijn nagenoeg steeds aanwezig. Je vindt plezier in het verkennen van je eigen lichaam en dat van je partner.

Nadat je je iets zekerder voelt over de liefde van je partner, gaan jullie samen op ontdekkingsreis in huis, op hotel, op verschillende locaties en via verschillende standjes.

Eens de hormonen en passie een beetje bekoeld zijn, komt meer plaats voor romantiek, kaarsjes en geurtjes, elkaar verleiden met sexy outfitjes, strippen voor elkaar, …

Na een tijdje, en afhankelijk van hoeveel verschillende rollen je te combineren hebt (werknemer, ouder, vriend, partner, geliefde) heb je al iets meer inspiratie nodig om het verlangen aan te wakkeren:

 • Dit is de periode waarin koppels experimenteren met seksspeeltjes, blinddoek en handboeien, en rollenspel.
 • Het delen van seksuele fantasieën kan het verlangen naar elkaar ook nieuw leven inblazen. Het is dan aan jullie om te beslissen of je die fantasieën ook in werkelijkheid wil omzetten.
 • Een erotische massage helpt natuurlijk altijd als opwarmertje.
 • Sommige koppels kiezen voor een smaakvolle naaktfotografie sessie (zelf of door een professioneel fotograaf), gaan samen naar het naaktstrand, de sauna, of een naturisme bestemming.
 • Anderen kijken samen naar erotisch fotos of films. Een aanrader hierbij is om eerder kunstfotos te kiezen en erotische films voor en door vrouwen gemaakt te proberen. Want hardcore porno met close ups van geslachtsdelen stoot de meeste vrouwen af. Vrouwen verkiezen sensualiteit, romantiek, iets met een verhaallijn. Voor mannen moet het vooral visueel prikkelend zijn.

Andere paartjes gaan nog een stapje verdere en verkennen de grenzen van hun lichaam, die van hun partner en hun relatie. Velen raken gefascineerd door de BDSM cultuur, voyeurisme (kijken en bekeken worden), seksdating met drie of swinging. De gouden regel bij deze laatste scenario’s is dat jullie duidelijke afspraken maken om dit steeds samen doen en enkel zolang beide partijen ervan genieten.

Tot slot

Seks heelt, verbindt, geeft levensenergie, en houdt gezond. Het is het geheim ingrediënt van een geslaagde liefdesrelatie.

Bij het terugkrijgen van je ex, wacht je totdat je weer stabiele grond bereikt in je relatie voordat je met elkaar in bed duikt. Er is niks mis met de ander naar jou laten verlangen. Je kan er zelfs een betere geliefde door worden.

 

Ontdek de psychologische triggers om snel weer je ex terug te winnen

Volgens velen ben ik een expert op het gebied van dating, psychologie en relaties (ik ben daar vrij bescheiden in).

Ik heb een methode ontwikkeld met de exacte stappen en specifieke instructies om je ex terug te krijgen, ongeacht hoe hopeloos de situatie ook lijkt.

Ik leer je onder andere het volgende in mijn methode:

 • Stap voor stap wat je moet doen om je ex terug te krijgen
 • Hoe het continue geruzie te stoppen
 • Een truc waardoor je ex ongelooflijk veel aantrekkingskracht begint te voelen
 • Psychologische technieken die inspelen op het onderbewuste van je ex
 • En nog veel en veel meer…

Ontdek hier mijn revolutionaire methode en krijg zo snel mogelijk je ex terug:

Ex Terug Methode Risicovrij Uitproberen

Winnie Norval profielfoto

Winnie Norval

Winnie Norval is een digital nomad psycholoog. In 2000 studeerde ze af van de Universiteit van Gent als Master of Science in de Klinische Psychologie. Winnie helpt mensen graag bij het verwerken of herstellen van een relatiebreuk of scheiding.

Laat een reactie achter

Verplichte velden zijn gemarkeerd met *