Geen Liefde Zonder Vertrouwen

Dit laatste artikel in de reeks over vertrouwen, gaat dieper in op wat vertrouwen eigenlijk is.

Het is niet enkel een veelgebruikt woord maar een noodzakelijke voorwaarde voor een gezonde liefdesrelatie. We lichten toe waarom vertrouwen zo belangrijk is. En waarom het zoveel pijn doet als het geschaad wordt. Daarnaast gaan we in op hoe het eruit ziet als vertrouwen in de relatie ontbreekt. Alsook hoe je aan vertrouwen kan werken.

Eerdere artikelen hadden het over: Of jullie relatie nog te herstellen is na ontrouw Tips om vertrouwen op te bouwen na ontrouw Do’s en Don’ts om je ex te vergeven na een vertrouwensbreuk

Vertrouwen, een basisingrediënt van een gezonde relatie

Het warm gevoel, de geborgenheid, in je relatie komt van de wetenschap dat iemand zielsveel van je houdt. En voor jou door vuur zou gaan. Het gaat hand in hand met vertrouwen dat:

  • je partner er steeds is voor jou (fysiek, emotioneel en mentaal).
  • die jouw hart en al je kwetsbaarheden koestert en beschermt.
  • jouw liefde veilig is, wat er ook gebeurt.
  • jullie een unieke, intieme, diepgaande, persoonlijke band hebben die tegen een stootje kan.

Niet voor niks dus wordt vertrouwen als een basisingrediënt beschouwd voor een gezonde relatie. Het is een noodzakelijke voorwaarde om je open en kwetsbaar te kunnen opstellen. Wat je op zijn beurt in staat stelt een hechte band op te bouwen, terwijl je een gevoel van veiligheid behoudt.

De bouwstenen van elke duurzame relatie bestaan uit betrouwbaarheid, eerlijkheid en integriteit. Je doet wat je zegt dat je zal doen.

 

9 Fatale Fouten Waardoor Je Nooit Meer Je Ex Terug Zal Zien

Er zijn 9 fatale fouten die mensen maken waarmee ze het voorgoed verprutsen met hun ex. Wil je er zeker van zijn dat jij deze fouten nooit maakt?

Download dan hier gratis het ebook met de 9 fatale fouten.

Waarom vertrouwen zo belangrijk is

Mensen zijn complexe wezens. We zijn allemaal uniek. Net iets anders. Ieder heeft zijn eigen persoonlijkheid, met verschillende laagjes. Er zijn dingen aan jezelf waar je fier op bent. Maar iedereen heeft ook zijn kleine kantjes, waar je je een beetje over schaamt.

In een gezonde relatie hoef je die minder fraaie stukjes niet te verbergen. Je durft je volledig tonen zoals je bent. En je weet dat die ander jou aanvaardt zoals je bent. En net dit gevoel, “enkel hij/ zij kent mij echt”, zorgt voor de sterkste band.

Maar om je durven open te stellen en je kwetsbaarheden ten toon te spreiden heb je een flinke dosis moed nodig. Alsook vertrouwen dat die ander geen misbruik zal maken van die intieme kennis.

We hebben het hier niet enkel over vertrouwen in een ander als alles jullie voor de wind gaat. En je omringd wordt door vrienden en een heus steunnetwerk. Want dat is helemaal niet zo moeilijk.

De sterkte van jullie band wordt net getest tijdens tegenslag. Bedenk hoeveel je je partner vertrouwt als er iets mis gaat. Kan je op hem/ haar rekenen? Vertrouw je je partner boven alles? Met jouw leven? Met jouw veiligheid (fysiek en/ of emotioneel)? Of vrees je diens oordeel? Betekent diens aanwezigheid steun en hulp? Of net het tegengestelde?

Vertrouwen gaat door dik en dun, door ziekte en tegenslag. Want pas als het tegengaat leer je je partner echt kennen.

Wat is de kans dat jij je ex terug krijgt?

Doe deze test en ontdek hoeveel procent kans jij hebt om je ex terug te krijgen.

Waarom het zoveel pijn doet als vertrouwen geschaad wordt

Volkomen vertrouwen in je partner betekent dus een heuse investering van mentale en emotionele energie. Je bouwt een waar geloof- en verwachting systeem op in je relatie. Waarbij je gelooft dat alles goed gaat, verwacht dat de toekomst rooskleurig is, en vertrouwt dat je partner zielsveel van je houdt.

Het leven is goed, je voelt je gelukkig. In gedachten heb je honderden plannen waar ‘samen’ en ‘wij’ centraal staan. Gaande van wat je na het avondeten samen nog doet tot ‘binnenkort nemen we kinderen’ of ‘als de kinderen het huis uit zijn gaan we samen op wereldreis’. Je verleden, heden en toekomst samen zitten netjes ineen gevlochten.

Bij een vertrouwensbreuk krijg je een koude douche. Net alsof iemand het matje van onder je heen trekt. En jij pardoes op jouw snuit belandt. Jouw realiteit klopt niet met wat je net hoorde of zag. Je dromen liggen aan diggelen. Je bent alles kwijt. Het verlies is gigantisch groot. Het heden is kapot. Je bent jouw toekomst samen, zoals jij je die voorstelde, voor altijd kwijt. En het verleden krijgt een groot vraagteken. Immers, als jouw partner niet is wie hij/zij zich voordeed te zijn, dan dient het verleden ook herschreven te worden.

Nu het vertrouwen weg is, weet je ook helemaal niet meer wat je kan geloven. Want blijkbaar leeft je ex in een andere realiteit dan jij en zitten jullie niet op hetzelfde pad.

Of het mogelijk is om de relatie te herstellen, hangt af van een aantal factoren. Hieronder bespreken we wat jij kan doen opdat je ex je terug leert vertrouwen. En in een ander artikel gaven we tips aan je ex om jou te vergeven voor ontrouw.

Tekenen van vertrouwenstekort / wantrouwen in de relatie

Vertrouwen kan ontbreken in een relatie omdat één of beide partners met bindingsangst of een hechtingsprobleem (angstig, vermijdend, ambivalent) kampt. Daarnaast kan een moeilijke voorgeschiedenis (bijvoorbeeld wie door een vroegere partner bedrogen werd) tot wantrouwen leiden. Alsook een patroon van leugens en manipulatie in geval van verslaving of overmatig drinken. Of misschien vertrouwden jullie elkaar ooit en greep een vertrouwensbreuk plaats.

Een vertrouwensbreuk kan zo vaag zijn als verwachtingen die niet ingelost worden. Of één partner die iets doet dat het gevoel van veiligheid, zekerheid, en (zelf)vertrouwen van de ander schaadt.

Aan de tegenovergestelde kant staan bedrog en ontrouw als meest duidelijke vertrouwensbreuken. Beiden vernielen het opgebouwde vertrouwen. Je laat de bouwstenen van betrouwbaarheid, eerlijkheid en integriteit varen. Met als gevolg dat de veiligheid, zekerheid, en steun van een veilige relatie (althans tijdelijk) vernietigd worden.

Hoe herken je een gebrek aan vertrouwen in je relatie?

Volgende signalen geven aan dat jij je ex of partner wantrouwt:

  • Angstig vastklampen aan je partner en hem/ haar nooit uit het zicht verliezen.
  • Niet toelaten dat anderen dichtbij komen. Je houdt je afzijdig. De relatie is oppervlakkig. Jij verbergt dingen voor je partner.
  • Je nooit kwetsbaar opstellen uit angst gekwetst te worden. Gevoelens worden niet openlijk gedeeld. Je partner weet niet wat jij denkt of voelt. Jij weet niet wat je partner denkt of voelt.
  • Een permanent gevoel van onzekerheid en onveiligheid dat zwaar om dragen is.
  • Je stelt het gedrag van je partner steeds in vraag. Het voelt alsof ze iets verbergen.
  • Je neust rond in hun chats, emails, sociale media om uit te vissen wat aan de hand is.
  • In je relatie herken je een patroon van beloftes verbreken.
  • De ander is er nooit als je die nodig hebt.
  • Beiden of één partij is goed in liegen of manipuleren.
  • Je partner of jij eist toegang tot niet gedeelde bankrekeningen, PC, mobieltje, sociale media, …

Hoe ziet vertrouwen er wel uit in een relatie?

Aan volgende tekenen kan je herkennen dat het wel goed zit tussen jullie:

  • Veilige hechting, een diep gevoel van verbondenheid en een tastbaar sterke liefdesband. Je voelt en weet dat jouw partner alles overheeft voor jou.
  • Veilig, comfortabel gevoel bij je partner. Het voelt natuurlijk aan. Je weet dat ze jouw fysieke en emotionele grenzen zullen respecteren.
  • Je weet dat je partner attent is voor jouw noden en gedachten, die uiterst belangrijk vindt en aandachtig luistert als je je gevoelens en noden communiceert. Jij doet hetzelfde voor je partner.
  • Spontane openheid. Je verbergt niks voor je partner. En voelt daar ook geen behoefte toe.
  • Wederzijds respect.
  • Beiden durven zich kwetsbaarheid tonen.
  • Wederzijdse steun.

Samen vertrouwen opbouwen

Vertrouwen heropbouwen na vertrouwensbreuk kan als:

  • De gekwetste persoon tijd krijgt om een geïnformeerde beslissing te nemen over hoe het vertrouwen zal heropgebouwd worden en hoe de relatie verder kan gezet worden.
  • Beiden een bewuste beslissing tot vergeving nemen.
  • Beide partijen de emotionele volwassenheid hebben om niet in destructieve patronen vast te raken zoals kruisverhoor en defensiviteit, of overmatige boetedoening en obsessief nachecken van alles wat je partner doet.
  • Eenvoudige vragen over ontrouw beantwoord worden zodat de bedrogene het gebeurde kan plaatsen en loslaten en niet meer onder druk staat om meer te vragen.
  • Beide partijen willen werken aan de relatie.
  • Het stelletje als hoofddoel neemt om de veiligheid in de relatie te herstellen en dus zijn best doet om de partner veilig te laten voelen
  • De bedrieger open kaart speelt over onvermijdelijke ontmoetingen met de bedrieg partner.

 

Tot slot

Vertrouwen is een belangrijke voorwaarde om een gezonde liefdesrelatie te kunnen uitbouwen. Zonder vertrouwen ontbreekt het aan de noodzakelijke wederkerigheid in de relatie. Net om die reden wijdden we meerdere artikelen aan vertrouwen:

Het eerste artikel gaat na of relatieherstel mogelijk is na ontrouw.

Vervolgens deden we uit de doeken hoe je je ex kan helpen om je opnieuw te leren vertrouwen.

In een volgend artikel gingen we dieper in op vergeving en waarom dat belangrijk is voor jezelf, de relatie en je ex.

En als laatste lichtten we de rol van vertrouwen in een liefdesrelatie toe.

Om vertrouwen herop te bouwen zal je dus samen moeten geloven dat vertrouwen hersteld kan worden, beslissen om de relatie een tweede kans te geven, je open stellen en bereid tot verandering, alsook tijd en energie toewijden aan de heropbouw en verbetering van jullie samen-zijn.

Ontdek de psychologische triggers om snel weer je ex terug te winnen

Volgens velen ben ik een expert op het gebied van dating, psychologie en relaties (ik ben daar vrij bescheiden in).

Ik heb een methode ontwikkeld met de exacte stappen en specifieke instructies om je ex terug te krijgen, ongeacht hoe hopeloos de situatie ook lijkt.

Ik leer je onder andere het volgende in mijn methode:

  • Stap voor stap wat je moet doen om je ex terug te krijgen
  • Hoe het continue geruzie te stoppen
  • Een truc waardoor je ex ongelooflijk veel aantrekkingskracht begint te voelen
  • Psychologische technieken die inspelen op het onderbewuste van je ex
  • En nog veel en veel meer…

Ontdek hier mijn revolutionaire methode en krijg zo snel mogelijk je ex terug:

Ex Terug Methode Risicovrij Uitproberen

Winnie Norval profielfoto

Winnie Norval

Winnie Norval is een digital nomad psycholoog. In 2000 studeerde ze af van de Universiteit van Gent als Master of Science in de Klinische Psychologie. Winnie helpt mensen graag bij het verwerken of herstellen van een relatiebreuk of scheiding.

Laat een reactie achter

Verplichte velden zijn gemarkeerd met *